Transportbanden trommels en transportrollen

Als u een transportband wilt installeren, dan is een band alleen natuurlijk niet voldoende. Deze band moet geleid worden, dat doet men via transportband trommels. Deze drijven de band aan of leiden deze in de juiste richting. Voor een soepel lopende transportband is een goede aansluiting met de trommel cruciaal om een scheef lopende transportband en bijbehorende slijtage te voorkomen. Iedere transportband is in dat opzicht verschillend. Gelukkig is DRAM Transportbandenservice specialist in transportband trommels en transportrollen en wij vertellen u er dan ook graag alles over.

Meer
Minder
Vrijblijvend een offerte ontvangen?

Hoe drijven trommels transportbanden aan?

Ten eerste heeft een transportband altijd een trommel die het geheel aandrijft, de aandrijftrommel. Dit is tevens het punt waar veelal de meeste slijtage ontstaat in een installatie. Om dit zoveel mogelijk te vermijden is het belangrijk dat de aandrijftrommel optimale grip heeft op de transportband. Dit doen wij bij DRAM door bijvoorbeeld een laag rubber aan te brengen voor extra grip, of we zorgen er juist voor dat water of vuil beter wordt afgevoerd via groeven in het loopoppervlak. Zo kan de aandrijftrommel goed haar kracht overbrengen op de band zonder te slippen. Hierdoor gaat een transportband langer mee.

Slippende transportrollen voorkomen

Behalve een verbetering van de grip, is op meer manieren te vermijden dat uw transportband gaat slippen. Dit doen we door het aandrijf oppervlak te vergroten. Zeker bij Heavy duty systemen wil het wel eens voorkomen dat er meer grip nodig is dan de aandrijftrommel kan bieden. Naast een extra aandrijftrommel, die vaak gebruikt wordt als er meer kracht nodig is, kan men ook kiezen voor een insnoertrommel. Als niet de kracht, maar de grip het probleem is in een installatie, dan zorgt een insnoertrommel aan de onderzijde van de installatie ervoor dat de omspanning van de transportband om de trommels groter wordt en daarmee dus het wrijvingsoppervlak. Dit zorgt voor meer grip.

Een jong en dynamisch bedrijf

Met trommels transportbanden spannen

Niet alleen het wrijvingsoppervlak is van belang voor een soepel lopende transportband, ook moet deze goed aansluiten op de trommel. Een transportband moet dus niet te strak en niet te losjes om een trommel zitten. Daarvoor bestaat de spantrommel. Deze trommel brengt dus uw transportband op de juiste spanning. Vanwege de krachten die op een spantrommel komen te staan, is deze vaak wat steviger uitgevoerd dan bijvoorbeeld een keertrommel, die aan de staart van een transportband ervoor zorgt dat de band kan omkeren. Een spantrommel kan ook eventueel dienen als keertrommel, wel is het belangrijk dat deze dan dezelfde diameter heeft als de aandrijftrommel. Een andere plek om een spantrommel te installeren is aan de onderkant van de transportband, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de aandrijftrommel. Dan komen er de minste krachten op de trommel te staan, waardoor hij minder snel slijt. Deze transportrollen zorgen er tevens voor dat de band wordt bijgestuurd wanneer hij scheef dreigt te lopen. Daarom worden dit ook wel stuurtrommels genoemd.

Waar slijten uw transportbanden?

Om uw transportbanden zo lang mogelijk mee te laten gaan, moeten de transportrollen goed zijn uitgelijnd. Daardoor sluiten de onderdelen optimaal aan op elkaar en gaat de transportband niet scheef lopen. Een scheef lopende band kent namelijk slijtagepunten, voornamelijk aan de zijkant. Hier slijt het materiaal harder dan op de rest van de band. Op versleten materiaal slipt een trommel het snelst, wat weer zorgt voor nog snellere slijtage van de transportband. Zo zorgt slijtage voor meer slijtage en is uw transportband snel doorgesleten.

Slijtvaste transportband trommels en rollen

Een goede, slijtvaste transportband maakt gebruik van trommels met een bollering. Dit is een van de redenen waarom we bij DRAM alleen gebruik maken van van hoogwaardige Nederlandse en Duitse producten. Een bollering houdt in dat het midden van de trommel net iets hoger is dan de zijkanten. Hierdoor heeft het midden een grotere diameter en dus een hogere omloopsnelheid. Door deze centrifugaalkrachten heeft de band de neiging om naar het middenpunt te bewegen en blijft hij op het midden van de band lopen.

Trommel transportband uitlijnen

Een correcte opstelling van uw transportband en goede uitlijning van de trommels kan scheef lopen voorkomen. Daarom is het van belang dat een transportband op de juiste manier geplaatst wordt en ook periodiek wordt gecontroleerd door een specialist. Deze inspecteert uw banden, trommels en rollen op scheeflopen of slip. Als dit tijdig wordt opgespoord dan kan dit vaak eenvoudig verholpen worden door de vakmensen van DRAM. Door periodieke controle en tijdig onderhoud kan onverwachte uitval en productieverlies worden vermeden. Dit is waarom op het gebied van transportbanden een totaalaanpak werkt. Dit leidt namelijk gegarandeerd tot een vermindering van de totale kosten over de levensduur van de transportband!

Offerte aanvragen

Een transportband trommel van DRAM

Als u verzekerd wil zijn van een goedlopende transportband waar u geen omkijken meer naar heeft, kunt u beter voor kwaliteit gaan. Bij DRAM zijn we specialist op het gebied van transportband trommels en rollen. Wij adviseren, verkopen en onderhouden. Van fabrieksbanden tot heavy duty transportbanden. Wij weten er alles van en staan 24/7 voor u klaar voor vragen of service. Door ons wereldwijde netwerk hebben wij altijd een vakman in de buurt voor u. Bel ons gerust, DRAM Transportbandenservice staat voor u klaar. Naast de eerder genoemde soorten rollen bieden wij ook trogrollen en zijgeleiding rollen.

Snel en simpel!

Klik en vraag snel uw offerte aan.
Offerte aanvragen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.