OpenMenuButton
Kennisbank

Hoe wordt een rubber transportband verbinding gemaakt?

Een rubber transportband kan op verschillende manieren verbonden worden. Niet iedere verbinding is voor elke transportband geschikt. Maar hoe worden deze verbinden gemaakt? Hieronder een lijst met verschillende verbindingen.

  • Koud vulkaniseren (koude las)
  • Warm vulkaniseren (warme las)
  • Schroefverbinding
  • Riem verbinder

Transportband voorbereiden voor koud vulkaniseren (koude las)

Rubber transportbanden kunnen gemonteerd worden door middel van koud vulkaniseren. De transportband wordt dan aan de onderkant en bovenkant gepeld, zodat er meerde trappen in het weefsel zitten, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Op locatie worden beide kanten ingesmeerd met lijm. Vervolgens worden beiden kanten aan elkaar geplakt en stevig aangerold voor het beste resultaat. Na de verlijming heeft de lijm minimaal 4 uur nodig om te drogen voordat de transportband weer in productie mag.

Transportband koud vulkaniseren    Transportband koud vulkaniseren

Transportband voorbereiden voor warm vulkaniseren (warme Las)

Een andere manier van rubber transportbanden monteren is door middel van warm vulkaniseren. Dit wordt gedaan met een vulkanisatie pers, zoals je hieronder kunt zien. Het voordeel hiervan is dat de klant altijd gelijk kan gaan draaien na montage en geen droogtijd heeft. Echter is het nadeel dat er niet altijd voldoende ruimte is in de installatie om te persen.

Een warme las kan op 2 manieren gemaakt worden dat is met een traplas of een vingerlas.Het voorbereiden van de traplas gebeurt hetzelfde als bij de koude las. Bij het maken van een vingerlas komt meer kijken. Er worden namelijk aan 2 kanten van de transportband vingers gesneden die tijdens montage in elkaar vallen. Vervolgens wordt er aan de onderkant en bovenkant van de verbinding een laspakket aangebracht. Dit laspakket bestaat uit vloeibaar rubber dat tijdens het persen smelt en verbinding maakt. Deze verbinding wordt ook vaak toegepast in pu/pvc transportbanden.

Transportband warm vulkaniseren
Warme pers
Transportband warm vulkaniseren
Vingerlas

Transportband voorbereiden doormiddel van een schroefverbinding

Naast het lassen kunnen transportbanden ook doormiddel van een schroefverbinding aan elkaar geschroefd worden. Deze verbinding vergt weinig voorbereiden en is relatief snel te monteren.

Om de schroefverbinding te maken wordt de toplaag en onderlaag van de transportband gepeld. Dit zodat de verbinding verzonken ligt en de schraper nog goed zijn werk kan doen. Vervolgens wordt de transportband tussen de verbinder geschoven en vastgeschroefd, zoals hieronder is weergegeven. De schroeven van de verbinder kunnen van staal of RVS zijn.

Transportband schroefverbinding    Transportband schroefverbinding

Transportband voorbereiden door middel van een riemverbinder

Rubber transportbanden kunnen ook door middel van een riemverbinder verbonden worden. Om deze verbinding te maken wordt de top en onderlaag van de transportband gepeld. Vervolgens wordt de transportbanden tussen de verbinder gestopt.Nu kunnen de stalen- of rvs-nagels door de verbinder heen geslagen en vast geklonken worden. Dit gebeurt aan twee kanten van de transportband.

Als de transportband gemonteerd wordt valt de verbinder in elkaar en wordt de band doormiddel van een pees verbonden. Ook kan de band hierdoor gemakkelijk weer uit elkaar gehaald worden. Hieronder een foto van een riemverbinding.

Transportband riemverbinding    Transportband riemverbinding

Heb je nog vragen over hoe we jouw transportbanden kunnen verbinden? Of wil je DRAM direct inschakelen? Neem dan meteen contact met ons op!

Inhoudsopgave

Snel en simpel!

Klik en vraag snel uw offerte aan.
Offerte aanvragen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.