Blog

Transportband spannen

Een transportband spannen is erg belangrijk voor een betrouwbare en veilige werking ervan. Als u niet de juiste spanning hebt op de riem, die van elk materiaal gemaakt kan zijn, kunt u al snel zien en merken dat de riem onderhevig is aan breuken, overmatige rek of slijtage dat al snel kan leiden tot falen. In deze blog komt u te weten hoe u het best de riem op het juiste spanningsniveau hebt en ervoor zorgt dat u er lang optimaal mee door kan gaan. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven over het sturen, afstellen en uitlijnen van de transportbanden.

Inhoudsopgave
Transportbanden spannen

Voorkom besmetting

Er is vaak een risico dat u loopt op besmetting bij bepaalde soorten riemen. Zo kan een riem voorwerpen dragen zoals het puin van vezelige materialen, wat ervoor zorgt dat u al snel negatieve effecten heeft op de riem en het mechanisme. De vervuilingen zijn de meest voorkomende oorzaken voor een slechte spanning in uw transport. Deze oorzaken resulteren vaak in de rek van uw riem, wat ervoor zorgt dat er speling, wrijving en een aantal storingen worden veroorzaakt in de gehele machine.

Gebruik van de rollen

De rollen zijn een fundamenteel onderdeel van uw riemspanning. Het is erg belangrijk dat uw rollen op de beste manier mogelijk zijn gemonteerd, of het nu gaat om een nieuwe riem of de huidige gebruikte riem. Dit is een uiterst belangrijk punt, wat niet vergeten mag worden. Als u hier niet goed op let, zal dit ervoor zorgen dat u rammelingen en trillingen voelt. Deze punten geven aan dat u na verloop van tijd uw riem uitrekt en de spanning dus wordt verminderd. Blijf dus goed uw rollen onderhouden om er zo voor te zorgen dat de spanning goed blijft, waardoor de riem optimaal zijn werk blijft doen.

Let op de wrijving

Ook is het goed om op de wrijving van een riem te letten. De spanning hangt namelijk af van de hoeveelheid wrijving dat er is. Controleer dus goed wat de spanning is op de banden. Dit doet u door te kijken of de band niet aan de onderkant of aan de zijkanten van de transportband loopt. Door dit een paar minuten langs de hele riem te controleren tijdens het lopen ervan, komt u erachter dat u de juiste spanning bereikt.

Transportband sturen

Naast het spannen van een transportband, is het sturen ervan ook erg belangrijk. Het is zo bij een transportband dat die zich altijd naar de kant verplaatst waar de afstand tussen de rollen van hart tot hart het kortste is. Om ervoor te zorgen dat u het transport recht kan laten sturen, moet de afstand tussen de keerrol en de aandrijfrol gelijk zijn. Dit geldt zowel voor de onderrollen en de transportrollen. Het is daarnaast ook erg belangrijk om de rollen en trommels recht op het frame te monteren. Dit zorgt ervoor dat ze haaks op de transportband staan. Wel is er een nadeel bij het corrigeren van een scheefloop: door rollen af te stellen is er een kans dat door spanningsverschillen de band in een banaanvorm kan gaan lopen.

Transportband afstellen en uitlijnen

Wat naast het sturen en spannen ook belangrijk is bij het gebruiken van een transportband, is natuurlijk om uw transportband goed af te stellen en uit te lijnen bij gebruik. Het afstellen hiervan kan zorgen voor een goede werking. Als u hier nog nooit van heeft gehoord, dan is een kleine uitleg over de werking van dit systeem niet verkeerd. De bandtransporteur zorgt ervoor dat de kunststof band wordt gespannen door de keerrol te verstellen via een spanrol. Het gebruik van een spanrol kan vooral worden toegepast bij lange transportbanden. Het is hierbij noodzakelijk dat de spanrol de transportband onder spanning houdt. Afstellen van de transport is daarom belangrijk, omdat er anders fouten in de productie kunnen plaatsvinden, wat weer zorgt voor productieverlies.

Transportband goed gebruiken

Het is dus uiterst belangrijk om al deze punten op een goede manier te doen. Zo zorgt u ervoor dat de werking goed is en dat de betrouwbaarheid en veiligheid optimaal zijn. Op deze manier blijft ook de productie goed lopen, waardoor u geen verlies maakt bij de productie van uw diensten. Vraag vooral hulp als u er niet uitkomt. Zo voorkomt u tijdverlies en onnodige fouten in de juiste spanning.

Inhoudsopgave

Snel en simpel!

Klik en vraag snel uw offerte aan.
Offerte aanvragen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.